IMG_6860
IMG_2846
IMG_6868
IMG_7546
IMG_2849
IMG_5885
IMG_6851
IMG_5884
IMG_2829
IMG_5909
IMG_5894
panelen.atrium1josephine_fantenberg
IMG_5649
IMG_2841
kontoretvinter
previous arrow
next arrow
IMG_6860
IMG_2846
IMG_6868
IMG_7546
IMG_2849
IMG_5885
IMG_6851
IMG_5884
IMG_2829
IMG_5909
IMG_5894
panelen.atrium1josephine_fantenberg
IMG_5649
IMG_2841
kontoretvinter
previous arrow
next arrow
Shadow

Byggfakta

Östernäsvägen 1, Ljusdal

Information om kontoret

Ett lokalt projekt med internationell touch! Så kan man sammanfatta bygget av Byggfaktas nya huvudkontor i Ljusdal som genomsyrats av en innovativ upphandling, hög transparens och stark lokal samverkan.

Visionen har varit att skapa ett internationellt representativt kontor och samtidigt behålla känslan av Hälsingland. Projektet involverar den lokala byggsektorn, där både arkitekt, totalentreprenör och underleverantörer hämtats från kommunen eller närliggande orter.

Byggnaden har ritats av arkitekt Joakim Östberg i Järvsö. Det sjönära läget vid Kyrksjön i centrala Ljusdal har inspirerat utformningen av kontoret, som består av fem sammanbyggda huskroppar med en sjöbodsinspirerad arkitektur. Träfasaden speglar den lokala träindustrin och platsens sågverks-historia.

Detaljplanen har varit en avgörande faktor och bygghöjden på max tio meter i nockhöjd och 32 procents taklutning gav en begränsad frihet. Genom att utnyttja höjden maximalt och skapa en upprepning med fem kroppar lyckades man få till den volym som behövs.

Ljus och rymd är något som löper som en röd tråd. Kontoret, som utgörs av två plan om totalt 2500 kvadratmeter, har ett fått ett interiört atrium med glastak. Byggnaden har generösa takhöjder, dubbelhöga volymer, helglaspartier och många fönster. I stort sett alla 170 arbetsplatser får ljusinsläpp från tre håll. Atriumet och entresolerna bidrar till att sudda ut gränser och skapa kommunikation i byggnaden.

Materialen är genomgående hållbara och håller hög klass. Inredningsmässigt har lokala leverantörer och produkter valts.
Senab, en del av Edsbyn-koncernen i Hälsingland, kom tidigt in i bilden som leverantör av all inredning. Valet på Senab baserades till stor del på deras lokala närvaro med fabriken i Edsbyn men också för att dom presenterat ett fint förslag med stort fokus på hållbarhet. I ett nära samarbete mellan Sandra Burman på Senab och Johanna H Lindvall har interiören vuxit fram.

För mig var det viktigt att inreda ett kontor som kan stå över en lång tid. Genom hållbara val i form av kvalitativa möbler, färgsättning som känns tidlös så har vi lyckats skapa ett kontor som gör just det” Säger Sandra Burman på Senab.

Trä, jordfärger och robusta material och material och inredningsdetaljer från naturen speglar träindustrin och skogsnäringen i Hälsingland.

Mycket av inredningen har producerats lokalt. Vi har velat spegla det lokala samtidigt som kontoret ska vara internationellt representativt. Jag har också velat skapa unika miljöer med variation och detaljrikedom i material och färgval samtidigt som allt måste hänga ihop och samspela”, förklarar inredningsdesignern Johanna H Lindvall.

Mötes- och konferensrum har inretts med bord och stolar/fåtöljer i olika höjder och modeller för att alla ska kunna hitta något utrymme som passar dem och deras behov bäst. Textil, växter och lokal konst skapar en varm ombonad känsla. Under soffgrupperna ligger textilmattor ovanpå heltäckningsmattan.

Rulla till toppen